Kynttilöiden poltto-ohjeet

Polta kynttilää aina reunoille asti, vähintään 3-4 h kerrallaan. Erityisesti ensimmäisellä kerralla polta pöytäkynttilää niin pitkään, että sula alue ylettyy reunoille, tähän menee yleensä normaalia enemmän aikaa. Jatkossa 3-4 tunnin polttoaika estää kuopan muodostumisen paksuissa pöytäkynttilöissä.

Kynttilöiden reunoja ei kannata painella sisään päin, koska kynttilän liekki sulattaa tavallisen reunan lisäksi myös sisään päin käännettyä reunaa, jolloin massaa sulaa enemmän kuin kynttilän sydänlanka pystyy polttamaan ja kynttilän liekki hukkuu.

Polta kynttilää vedottomassa paikassa (ei esimerkiksi lähellä ilmalämpöpumppua tai ikkunaa), koska veto voi saada kynttilän valuttamaan.

Kynttilää ei koskaan pidä polttaa loppuun saakka. Jätä vähintään 2 cm kynttilästä polttamatta. Älä luota, että kynttilä sammuu itse omia aikojaan.

Kynttilän sydänlankaa on hyvä siistiä aina polton jälkeen. Sopiva pituus on noin 1 cm. Liian pitkä liekki saattaa savuttaa. Sydänlangan tulee olla kynttilän keskellä (poislukien erikoiskynttilät, joissa sydänlangan paikka on alkuperäisestikin muualla). Liekkiä voi halutessaan ohjata painamalla sydäntä varovasti juuresta esim. kynttilän keskustaa kohden vahan ollessa sulaa. Mikäli sydänlanka paakkuuntuu, poista hiilipaakku välittömästä.

Jos kynttilä savuttaa tai valuttaa, sammuta se tarvittaessa. Varmista, että sydänlanka on noin 1 cm mittainen ja tarvittaessa lyhennä sydänlankaa. Poista tarvittaessa sydänlangan lähellä olevat ns. epäpuhtaudet eli hiili ja lauttamaiset väriaineet. Kynttilän jäähdyttyä voit myös vuolla reunoja tasaisiksi, jos kynttilä on palanut epätasaisesti. Varmista, että kynttilä on tasaisella alustalla. Sytytä kynttilä uudelleen.

Toistaiseksi ainoa markkinoilla oleva täysin valumaton kynttilä on sähkökynttilä. Jos kynttilä pääsee valuttamaan pöytäliinalle, jähmettynyt vaha poistetaan pöytäliinasta käsin ja loput siten, että tahran alle ja päälle asetetaan talouspaperipyyhe, jota sitten painellaan kuumalla silitysraudalla. Rasva imeytyy paperiin, jonka jälkeen pöytäliina pestään normaalisti. Kunnollinen alusta on a ja o vahinkojen välttämiseksi.

Turvallisuusohjeet

Pidä alkusammutusvälineet saatavilla polttaessasi kynttilöitä. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

Älä jätä koskaan kynttilää ilman valvontaa. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.

Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan toisistaan vähintään kynttilän paksuuden etäisyydelle, mieluiten 15-20 cm etäisyydelle toisitaan.

Polta kynttilää vain palamattoman, riittävän ison alustan päällä.  Alustan tulee olla halkaisijaltaan reilusti kynttilän halkaisijaa suurempi, tasainen ja korkeareunainen (ei esim. tasainen peili.)

Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä TV:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.

Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

Aseta ulkotulet riittävän etäälle palavasta materiaalista ja valvo niitä. Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3–10 metriä. Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin. Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.

Kynttilöiden turvallisuusmerkinnät

Merkinnät ovat Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaaliviraston) ja SFS-EN 15494 (kynttilät: turvallisuusmerkinnät) mukaisia ja ne ovat luonteeltaan joko varoitusmerkkejä tai käyttöohjeita. Näiden merkkien on tarkoitus kiinnittää käyttäjän huomio kynttilän oikeaan käyttöön. Merkinnät löytyvät kynttilän pohjasta, kynttilän vyötteestä tai kynttilän myyntipakkauksesta.

Aseta kynttilä pystyasentoon.Aseta kynttilä pystyasentoon

Älä koskaan jätä palavaa kynttilää yksin ilman valvontaa.Älä ikinä jätä palavaa kynttilää yksin ilman valvontaa.

Älä sijoita palavaa kynttilää lasten ja lemmikkieläinten ulottuville.Älä sijoita palavaa kynttilää lasten ja lemmikkieläinten ulottuville.

Älä sijoita kynttilää lämmönlähteiden lähelle.Älä sijoita kynttilää lämmönlähteiden lähelle, sillä parafiini pehmenee yli 30 c° lämmössä.

Älä koskaan sijoita kynttilää tulenarkojen materiaalien läheisyyteen.Älä koskaan sijoita kynttilää tulenarkojen materiaalien läheisyyteen.

Älä sijoita kynttilää vetoiseen paikkaan.Älä sijoita kynttilää vetoiseen paikkaan.

Jätä aina palavien kynttilöiden väliin 10 cm:n turvaväli.Jätä aina palavien kynttilöiden väliin 10 cm:n turvaväli. Kynttilöiden palaessa ryhmässä, liekkien välin tulee olla 15-20 cm, muuten kynttilät sulattavat toisiaan.

Käytä aina kynttilänjalkaa tai -alustaa.Käytä aina kynttilänjalkaa tai -alustaa.

Leikkaa kynttilän reuna 1,5 cm:n korkuiseksi ennen sytyttämistä.Leikkaa kynttilän reuna 1 cm:n korkuiseksi ennen sytyttämistä.

Leikkaa sydän noin 0,5 cm:n mittaiseksi ennen sytyttämistä.Leikkaa sydän noin 1 cm:n mittaiseksi ennen sytyttämistä.

Poista kynttilän ympärillä oleva tuoteseloste ennen sytyttämistä.Poista kynttilän ympärillä oleva tuoteseloste ennen sytyttämistä.

Sammuta kynttilä tukahduttamalla.Tukahduta liekki. Älä puhalla liekkiä sammuksiin.

Älä siirrä palavaa kynttilää.Älä siirrä palavaa kynttilää.

TallennaTallenna

Lisäalennus -20% koodilla POISTO20 . Käytä koodi kassalla saadaksesi alennuksen.  Toimitus 8,50 €. Piilota tämä ilmoitus